15 OCAK 2022 ANAYASA MAHKEMESİ'NE BARO BAŞKANLARININ ÜYE SEÇİMİ İÇİN AÇIKLAMA

15 Ocak 2022

15 OCAK 2022 ANAYASA MAHKEMESİ'NE BARO BAŞKANLARININ ÜYE SEÇİMİ İÇİN AÇIKLAMA

15 Ocak 2022 tarihinde TBB bünyesinde baro başkanlarının  Anayasa Mahkemesi’ne üye secimi için oy kullanması ile 3 aday belirlenecektir. Belirlenen isimler TBMM tarafından oylanarak Anayasa Mahkemesi üyesi seçimi tamamlanacaktır. 

Anayasa Mahkemesinde halen hiçbir kadın üye bulunmamaktadır. Anayasal hak ve hürriyetlerin teminatı olması gereken Anayasa Mahkemesi cinsiyet eşitsizliğinin fiili sembolü haline gelmiştir.

15 Ocak, tarafsız ve bağımsız yargıda eşitliğin tesis edilmesi ve meşruiyetin sağlanması yönünde atılacak önemli bir adımdır. 

Baro başkanlarına sesleniyoruz:

Sayın Başkanlar;
Toplumun eşitliksizlikten kaynaklanan sorunlarının hukuk penceresinden en yakın tanıkları sizlersiniz. Yarın vereceğiniz karar ile geleceğe değişimin haberini verebilirsiniz. Yerleşik erkek egemen anlayışın sona erdirilmesi tarihsel bir sorumluluktur.

Demokratik hukuk devletlerinin olmazsa olmazı tarafsız ve bağımsız yargıda eşitliğin tesis edilemiyor olması bir meşruiyet sorunudur.

Tek bir kadın üyenin yer almadığı bir yargının meşruiyetinden söz edilemez.

Baro Başkanlarını hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunup koruyarak bu kavramlara işlerlik kazandırmaları, gelenekselleşen toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin kırılması için kurumsal sorumluluk üstlenip Anayasa Mahkemesine üye yargıç olarak seçilecek üç adayı da toplumsal cinsiyet eşitliğine ve toplumsal gerçekliğimizin meselelerine duyarlı kadın aday adayları arasından belirlemeye çağırıyoruz.

Demokrasi mücadelesinde beraber yürüyoruz.

Rosa Luxemburg’un deyişiyle:
“Sosyal olarak eşit olduğumuz, insanca farklı ve tamamen özgür olduğumuz bir dünya için.”

Tamamını okumak için tıklayınız

Diğer Bizden Haberler

11 Aralık 2020

Pakistan mahkemesi, bekaret testinin Anayasa'ya aykırı olduğuna karar verdi

Pencap eyaletinin başkenti Lahor'da Yüksek Mahkeme cinsel saldırı mağdurlarına yapılan bekaret testlerinin 'yasadışı ve Anayasa'ya aykırı' olduğuna karar verdi.

Detay
17 Aralık 2020

Halkın susması isteniyor

AKP’nin torba yasaya koyduğu teklifin geri çekilmesini isteyen avukat Sedat Durna, anayasal haklara dikkat çekti. Canan Güllü ihbarla derneklere kayyım atanabileceğini belirtti. Hilal Esmer, Yoksulluk, şiddet konuşulmasın isteniyor dedi.

Detay
02 Kasım 2012

Kadınlardan STÖ tasarısına tepki: İstediklerini yapamayacaklar

Dernek ve vakıflara kayyım atamasını kolaylaştıran kanun teklifini “örgütlenme ve ifade özgürlüğüne saldırı” olarak değerlendiren kadınlar, “Bu yasayla yapmak istediklerini yapamayacaklar çünkü kadınlar artık susmuyorlar, susmayacaklar” dedi.

Detay