“Ev İçi Şiddet Acil Yardım Hattı 2007-2021 Yılları Arası Verilerinin İstatistiksel Analizi Raporu”

21 Haziran 2023

“Ev İçi Şiddet Acil Yardım Hattı 2007-2021 Yılları Arası Verilerinin İstatistiksel Analizi Raporu”

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) olarak Türkiye'de cinsiyete duyarlı veri üretme ve veriye ulaşma konusundaki zorlukları çözebilmek için çok çeşitli paydaşlarla çalışıyoruz. Toplumsal cinsiyete dayalı verinin önemi, Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi (CEDAW) ve İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere kadın haklarıyla ilgili uluslararası belgelerde uzun zamandır dile getirilmektedir. Buna rağmen, Türkiye'de toplumsal cinsiyete duyarlı, güncel ve geçerli veriye ulaşmak son derece zordur. Dolayısıyla Türkiye'de kadın hareketi, toplumsal cinsiyete duyarlı verinin üretilmesi, kullanılması ve yaygınlaştırılması için güçlü ve örgütlü bir çaba sarf etmektedir.

 

TKDF Ev İçi Şiddet Acil Yardım Hattı, 2004 yılında Hürriyet gazetesi tarafından “Aile İçi Şiddete Son” Kampanyası çerçevesinde kurulmuş olup, 2014 yılından beri TKDF tarafından işletilmektedir. Ev İçi Şiddet Acil Yardım Hattı, Türkiye'de kadına karşı şiddeti önleme ve şiddete müdahaleye yönelik 7/24 çalışan ilk ve tek özelleşmiş acil yardım hattıdır. Hattı arayarak destek talebinde bulunan kadınlar talep ve ihtiyaçları doğrultusunda uzman psikolog, sosyal çalışmacı ve hukukçulardan direkt hizmet alır ve/veya ilgili kurum ve kuruluşlara yönlendirilir. TKDF tarafından vakanın takibi yapılarak kadınların şiddet gördükleri ortama geri dönmemeleri ve daha fazla zarar görmelerinin engellenmesi için gerekli destekler sağlanır.

 

Tamamını okumak için tıklayınız

Diğer Bizden Haberler

11 Aralık 2020

Pakistan mahkemesi, bekaret testinin Anayasa'ya aykırı olduğuna karar verdi

Pencap eyaletinin başkenti Lahor'da Yüksek Mahkeme cinsel saldırı mağdurlarına yapılan bekaret testlerinin 'yasadışı ve Anayasa'ya aykırı' olduğuna karar verdi.

Detay
17 Aralık 2020

Halkın susması isteniyor

AKP’nin torba yasaya koyduğu teklifin geri çekilmesini isteyen avukat Sedat Durna, anayasal haklara dikkat çekti. Canan Güllü ihbarla derneklere kayyım atanabileceğini belirtti. Hilal Esmer, Yoksulluk, şiddet konuşulmasın isteniyor dedi.

Detay
02 Kasım 2012

Kadınlardan STÖ tasarısına tepki: İstediklerini yapamayacaklar

Dernek ve vakıflara kayyım atamasını kolaylaştıran kanun teklifini “örgütlenme ve ifade özgürlüğüne saldırı” olarak değerlendiren kadınlar, “Bu yasayla yapmak istediklerini yapamayacaklar çünkü kadınlar artık susmuyorlar, susmayacaklar” dedi.

Detay