TKDF Başkanı Canan Güllü: Türkiye'nin Şiddet Çetelesi Çok Fazla, Bunu Önlemek Lazım

06 Nisan 2022

TKDF Başkanı Canan Güllü: Türkiye'nin Şiddet Çetelesi Çok Fazla, Bunu Önlemek Lazım

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) Başkanı Canan Güllü, ILO 190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi'nin Türkiye'de yaygınlaşması gerektiğini belirterek, "Türkiye'nin şiddet çetelesi çok fazla. Bunu önlemek lazım. Bu kadın istihdamının azalmasına sebep olan mobbinglere neden oluyor" dedi. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi Direktörü Numan Özcan da, "Sendikalar, toplu iş sözleşmelerine bununla ilgili maddeler eklemeye başladı. Nihai olarak beklentimiz, sözleşmenin Türkiye tarafından onaylanması" dedi. 

ILO ve Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) öncülüğünde sendikalar ve sivil toplum kuruluşları Çalışma Yaşamında Şiddet ve Taciz Sözleşmesi'ne (ILO 190) ilişkin deneyimlerini anlatmak için dün bir araya geldi. 

Konuya ilişkin çalışmalarını sürdüren ILO Türkiye Ofisi, TKDF ve İsveç Ankara Büyükelçiliği'nin temsilcileri, ANKA Haber Ajansı'na değerlendirmelerde bulundu. 

"ILO 190 İŞÇİ VE İŞVEREN İÇİN YOL HARİTASI ORTAYA KOYUYOR"

ILO Türkiye Ofisi Direktörü Numan Özcan, çalışma yaşamında kadınların daha çok şiddet ve tacizle karşı karşıya kaldığını söyledi. Özcan, sözleşmenin uygulanması için sendika ve işyerleriyle yaptıkları çalışmaların önemli olduğunu vurgulayarak, hükümetin de sözleşmeyi uygulamaya koyması gerektiğini belirtti. Özcan'ın açıklaması şöyle:

"Çalışma yaşamında şiddet ve taciz çok yaygın. Bundan en çok etkilenenler kadınlar. Bu hem kadınların işe girişini, işte kalışını hem de yükselmesini isteyen önemli bir faktör. Bunlarla ilgili veriler elimizde çok yeterli değil çünkü bu konu çok rapor edilmeyen, insanların içlerinde tuttukları ve hasır altı edilen konular ama biliyoruz ki çok yaygın. Özellikle eğitim, sağlık gibi üçüncü taraflara hizmet verilen sektörlerde yaygın bir şekilde görülüyor. ILO'nun 190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi çalışma hayatında şiddet ve tacizi ortadan kaldırmak için neler yapılabileceğini ortaya koyuyor. İşçi ve işveren örgütleri ile hükümet için bir yol haritası ortaya koyuyor. 

Sözleşme Türkiye tarafından onaylanmadığı için sendika, sivil toplum kuruluşları, işletmeler kendi başlarına bir şeyler yapmaya başladılar sözleşmeyi hayata geçirmek için. Sendikalar, toplu iş sözleşmelerine bununla ilgili maddeler eklemeye başladı. Ki o işletme aslında buna dikkat edeceğini ortaya koyuyor. İşletmeler, işyeri bazlı birtakım politika dokümanları ortaya koyarak sıfır tolerans politikasına geçiyorlar. Nihai olarak beklentimiz, sözleşmenin Türkiye tarafından onaylanması."

"HEM TÜRKİYE HEM DÜNYADA ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR"

İsveç Ankara Büyükelçisi Staffan Herrström ise ILO 190 sayılı sözleşmeye ilişkin şöyle konuştu:

“ILO 190 sayılı sözleşme hem Türkiye hem dünyada üzerinde çalışılan bir konu. Müzakereler ve iş görüşmelerinde bu bir mantık olarak kullanılmakta. Toplantıda hali hazırda yapılmakta olan çalışmaların bir araya getirilmesi, paylaşılması, sözleşmenin araç olarak kullanılması için ileri adımlar atılmasını bekliyoruz.”

"TÜRKİYE'DE YAYGINLAŞMASINI İSTİYORUZ"

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, "Türkiye'nin şiddet çetelesi çok fazla. Bunu önlemek lazım. Bu kadın istihdamının azalmasına sebep olan mobbinglere neden oluyor" dedi. Güllü, ILO 190 sayılı sözleşmenin işyerlerinde uygulamaya konulmasının olumlu olduğunu kaydederek, şunları söyledi: 

"İş hayatında ustabaşı olan, müdür olan kadroların içinde bulunduğu kişilerden kadınlığı ile ilgili eleştiri alabilir. İşini doğru yapmadığı ile ilgili baskı alabilir. Cinsel olarak tacize uğrayabilir ama bunu söylediğinde işten atılacaktır. Bu tüm korkuların hepsini bir yana bırakarak, birey olarak iş sahasının içinde iş yerlerinde kurulların oluşacağı bir ortam oluşacak. Tamamen hukuki olacak. 

Afrika ülkelerinin imzaladığı bu sözleşme Avrupa'ya geri durmuş. Nedenini sordum. Meğer, iş kanunlarının içinde varmış. Bu anlamıyla baktığınızda, Avrupalı kendini buna daha önce adapte etmiş. Biz yine de bu konuyla ilgili imzalanmış sürecin Türkiye'de yaygınlaşmasını istiyoruz. İstanbul Sözleşmesi'nin kadını gördüğü yerden iş dünyasında daha çağdaş, kadını istihdama alan, istihdamda kadın-erkek eşitliğini sağlayan bir süreç olacak."

ILO 190 NEDİR?

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 190 sayılı İşyerinde Şiddet ve Tacizle Mücadele Sözleşmesi'ni Haziran 2019'da gündemine almıştı. Sözleşme, 25 Haziran 2021'de yürürlüğe girdi. Sözleşme, iş yerinde yaşanan her türlü şiddet ve tacizi ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Sözleşmeyle, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve taciz dahil, çalışma yaşamında şiddet ve taciz için ilk kez uluslararası bir tanım yapıldı. Türkiye ise, sözleşmeyi henüz imzalamadı ancak sendikalar, sivil toplum kuruluşları ve işyerleri sözleşmeyi gündemine aldı.

Kaynak: Anka Haber

Tamamını okumak için tıklayınız

Diğer Bizden Haberler

11 Aralık 2020

Pakistan mahkemesi, bekaret testinin Anayasa'ya aykırı olduğuna karar verdi

Pencap eyaletinin başkenti Lahor'da Yüksek Mahkeme cinsel saldırı mağdurlarına yapılan bekaret testlerinin 'yasadışı ve Anayasa'ya aykırı' olduğuna karar verdi.

Detay
17 Aralık 2020

Halkın susması isteniyor

AKP’nin torba yasaya koyduğu teklifin geri çekilmesini isteyen avukat Sedat Durna, anayasal haklara dikkat çekti. Canan Güllü ihbarla derneklere kayyım atanabileceğini belirtti. Hilal Esmer, Yoksulluk, şiddet konuşulmasın isteniyor dedi.

Detay
02 Kasım 2012

Kadınlardan STÖ tasarısına tepki: İstediklerini yapamayacaklar

Dernek ve vakıflara kayyım atamasını kolaylaştıran kanun teklifini “örgütlenme ve ifade özgürlüğüne saldırı” olarak değerlendiren kadınlar, “Bu yasayla yapmak istediklerini yapamayacaklar çünkü kadınlar artık susmuyorlar, susmayacaklar” dedi.

Detay