Tarikattaki çocuk istismarı sonrası gözler bir kez daha kadın haklarında. Tıpkı H.K.G. gibi ülkede 866 bin kız çocuğu eğitimden uzak. 15-24 yaş grubundaki 2 milyonu aşkın genç kadın ise ne eğitimde ne de istihdamda.
Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kızını imam nikâhı ile evlendirmesine ilişkin yaşanan gelişmeler günlerdir gündemdeki yerini korurken bu olay ülkede kadın ve erkek arasındaki cinsiyet eşitsizliğini bir kez daha akıllara getirdi. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasının ardından kadın cinayetleri kademeli olarak yükselmeye devam ederken kız çocuklarının eğitime katılım oranı, küçük yaşta evlendirilmesi ve kadınların istihdamı gibi konularda yaşanan vahim durum verilere de yansımaya devam ediyor.
Ülkede yaşanan cinsiyet eşitsizliği ve kadınların belirli alanlarda karşılaştıkları sıkıntıları gözler önüne seren veriler şu şekilde:
Yüz binlercesi okuldan uzak: Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2021-2022 örgün eğitim istatistiklerine göre yüz binlerce kız çocuğu okula gitmiyor. Okul çağında olan 866 bin kız çocuğu eğitimin dışında yer alıyor.
İstihdam rakamları yarı yarıya: Cinsiyet eşitsizliğinin yaşandığı en büyük alanlardan biri ise istihdam. TÜİK’in yayımladığı son istihdam rakamlarına göre ülkede toplam çalışan sayısı 31,2 milyon iken bu rakamın sadece 10,1 milyonunu kadınlar oluşturuyor. İşgücüne dâhil olamayanların ise 21,4 milyonu kadın.
Genç kadınlardan haber yok: TÜİK'in açıkladığı son istatistiklere göre ise 2 milyonu aşkın genç kadından haber yok. Ne eğitimde ne de istihdam olan 3,2 milyon gencin 2 milyon 118 bini kadın.
Çocuk yaşta doğumlar: Ülkede en utanç verici durumlardan biri ise doğum yapmak zorunda bırakılan çocuk sayıları oldu. TÜİK’in ‘Doğum İstatistikleri, 2021’ verilerine göre geçen sene toplam 7 bin 190 çocuk doğum yaptı. Bunun 117’sini 15 yaş altı çocuklar oluşturdu.
Kadınlar her gün erkekler tarafından öldürülüyor: Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre 2022 yılı içerisinde erkekler tarafından en az 310 kadın cinayeti işlenirken 222 şüpheli kadın ölümü gerçekleşti.
SİSTEM DEĞİŞMELİ
BirGün’e konuşan Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) Başkanı Canan Güllü özellikle kız çocuklarının ülkede yaşadığı sıkıntıları parmak basarken alınması gereken önlemlerin altını çizdi. Erken yaşta evlilik oranlarındaki artışa değinen Güllü şöyle konuştu:
“Öncelikli eğitim sisteminde bir değişim ve dönüşüm şart, son yaşanan 6 yaş krizinde olduğu üzere okula erişemeyen kız çocuklarının doğum belgeleriyle birlikte takibi devlet yükümlülüğünde olmalı. Özellikle İçişleri Bakanlığı tarafından bu konunun daha güncel takip edilmesi, sorumlularının cezalandırılmasına yönelik takibatın yapılması gerekiyor.”
SÖZLEŞMEYE DÖNÜLMELİ
Kadına ilişkin artan şiddetin ancak İstanbul Sözleşmesi ile sonlandırılabileceğini belirten Güllü şöyle devam etti:
“Yine bu sürecin içinde kadına karşı şiddetin artmasındaki ana noktası kadının mekanizmalara ulaşabilme sıkıntısı ve İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması. İstanbul Sözleşmesi’nin acilen tekrar yürürlüğe girebilmesi, mekanizmaların işleyişi konusunda toplumsal cinsiyet eşitliğinin müfredata işlenerek eğitimde hayata geçirilmesi çok önemli.
Bu eşitsiz sistemin değişmesi için kolluk görevlilerinin ve yargının ciddi bir eğitimden geçmesi gerektiğini vurgulayan Canan Güllü, “Maalesef Türkiye’de kadın politikasızlığının acı tablosunu yaşıyoruz. Bunun için 4+4+4 gibi eşitsizlik yaratan sistemlerden çıkılması gerektiği gibi yönetim mekanizmasının ciddi bir eğitimden geçmesi gerekiyor” dedi.
Kaynak: BirGün
انقر للقراءة كاملة
Pencap eyaletinin başkenti Lahor'da Yüksek Mahkeme cinsel saldırı mağdurlarına yapılan bekaret testlerinin 'yasadışı ve Anayasa'ya aykırı' olduğuna karar verdi.
التفاصيلAKP’nin torba yasaya koyduğu teklifin geri çekilmesini isteyen avukat Sedat Durna, anayasal haklara dikkat çekti. Canan Güllü ihbarla derneklere kayyım atanabileceğini belirtti. Hilal Esmer, Yoksulluk, şiddet konuşulmasın isteniyor dedi.
التفاصيلDernek ve vakıflara kayyım atamasını kolaylaştıran kanun teklifini “örgütlenme ve ifade özgürlüğüne saldırı” olarak değerlendiren kadınlar, “Bu yasayla yapmak istediklerini yapamayacaklar çünkü kadınlar artık susmuyorlar, susmayacaklar” dedi.
التفاصيل