Cinsiyet eşitliğini sağlamakla yükümlü kamu kurumlarının halen bakış açısı, strateji ve eylem planlarının, eşitlik hedefi normuna çok uzak oldukları görülmektedir. Esasen bu durum yasaların uygulanmasını da güçleştiren temel bir sorun olarak belirmektedir. Bu anlamda Dünya Ekonomik Forumu’nun her yıl yayınladığı, kadın ve erkek nüfusu arasındaki cinsiyet eşitsizliğini mercek altına alan Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi'ne göre ,Türkiye’nin 156 ülke arasında 133. sırada olması vahim bir sonuçtur.
Merkezi yönetimin toplumsal cinsiyet eşitliği hedefinden uzaklaşması sonucu, yerel yönetimler ve yerel yönetimlerce eşitlik mekanizması çerçevesinde sunulan hizmetler önem kazanmaktadır. Büyükşehir Belediyelerinin öncü olduğu Yerel Eşitlik Eylem Planları hayata geçirilmekte, eşitlik mekanizmaları yerelden başlayarak yaygınlaştırılmaktadır. Böylece çalışma yaşamında ve karar mekanizmalarında kadınların erkeklere göre daha az yer alması ve kadınların ekonomik kaynaklara yeterince erişememeleri gibi eşitliğin önündeki en önemli engellerin aşılması için kollektif bir güç oluşmaktadır.
Cinsiyet temelli şiddetle mücadelenin en temel noktalarından birisi, kadının ekonomik olarak güçlenmesi ,kadınların istihdamda daha fazla yer alması, işgücüne katılımdır. Özellikle toplumsal cinsiyete duyarlı bütçelemeyi esas alan Eylem Planları oluşturulması, mevcut planların kurumsallaşması ve sahada sürdürülebilir olması için tüm birim ve kadrolarca içselleştirilmesi gerekmektedir.
İstanbul Sözleşmesi’nin de kapsamında yer alan sığınma evleri; 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 14/a maddesinde yer almaktadır ve bu madde uyarınca Büyükşehir Belediyeleri ve nüfusu 100.000 kişiyi aşan belediyelerin sığınma evi açması zorunlu ve hayatidir. ILO’nun C190 sayılı Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizin Önlenmesi Sözleşmesi çerçevesinde, belediyeler ve tüm kurumlarca İşyeri Politika Belgelerinin kabul edilerek hayata geçirilmesi eşitlik yolundaki adımlarımızı hızlandıracaktır.
Bildirinin
انقر للقراءة كاملة
Pencap eyaletinin başkenti Lahor'da Yüksek Mahkeme cinsel saldırı mağdurlarına yapılan bekaret testlerinin 'yasadışı ve Anayasa'ya aykırı' olduğuna karar verdi.
التفاصيلAKP’nin torba yasaya koyduğu teklifin geri çekilmesini isteyen avukat Sedat Durna, anayasal haklara dikkat çekti. Canan Güllü ihbarla derneklere kayyım atanabileceğini belirtti. Hilal Esmer, Yoksulluk, şiddet konuşulmasın isteniyor dedi.
التفاصيلDernek ve vakıflara kayyım atamasını kolaylaştıran kanun teklifini “örgütlenme ve ifade özgürlüğüne saldırı” olarak değerlendiren kadınlar, “Bu yasayla yapmak istediklerini yapamayacaklar çünkü kadınlar artık susmuyorlar, susmayacaklar” dedi.
التفاصيل