2022 NİSAN 1. HAFTA KAMUOYU BİLDİRİSİ YAYINLANDI

06 آوریل 2022

2022 NİSAN 1. HAFTA KAMUOYU BİLDİRİSİ YAYINLANDI

İstanbul Sözleşmesi’nin ve 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un tüm şiddet mağdurları için sahada eksiksiz ve kesintisiz uygulanması için mücadele azim ve kararlılığımızdan vazgeçmiyoruz.                            

Erkeklerin kadınlara tepeden bakan, kadınların toplumsal yaşamda varolmalarını adeta  kendilerinin sunduğu birer lütuf  gibi gösteren üstenci bakış açılarının ve davranış kalıplarının değişmesi gereklidir.  Bunun en son örneğini TBMM‘de görüşlerini bildiren bir kadın milletvekiline hakaret edilerek susturulmaya çalışıldığında gördük. Kadınlar erkeklerin istediği gibi konuşmayınca ve/veya davranmayınca susturulamaz, engellenemez.       Toplumun her alanında kadın-erkek eşitliğinin hayata geçirilmesi, kadınlar üzerindeki erkek  egemen tahakkümün ve kadına karşı şiddetin sona erdirilmesi için önleyici politikalara ihtiyaç  var.

  • Kadına karşı şiddet; Türk Ceza Kanununda, tanımı ve tüm çeşitleriyle (fiziksel, cinsel, psikolojik, sözel, ekonomik, siber şiddet vd.) birlikte açıkça bir suç olarak tanımlanmalı ve ayrı bir ceza maddesi oluşturularak  yer almalıdır.
  • Israrlı Takip, Ceza Kanununda suç olarak yer almalıdır  ve işbu suçun niteliği gereği takibin şikayete ve uzlaşmaya tabi olmaması gereklidir.
  • Kadına karşı şiddetin her yönüyle önlenebilmesi ve kadın-erkek eşitliğinin sağlanabilmesi adına Toplumsal Cinsiyet Eşitliği dersi okullarda ve üniversitelerde zorunlu ders olarak okutulmak üzere müfredata eklenmelidir.
  • Erken yaş evlilikleri her şekilde önlenmeli, kız çocuklarının eğitime kesintisiz ulaşması sağlanmalı, 4+4+4  sistemi kaldırılmalıdır.
  • Karar mekanizmalarında ve toplumsal yaşamda kadın temsiliyeti artmalıdır.
  • Kadınların çalışma yaşamında daha çok var olmasını sağlamak için, kreş ve yaşlı bakım merkezlerinin sayısı artırılmalıdır.
  • Kadın istihdamı desteklenmeli, eşit işe eşit ücret uygulanmalıdır.
  • Danışma merkezleri artırılmalıdır.
  • Tedbir kararlarının etkinliği artırılmalı,  elektronik kelepçe uygulaması yaygınlaşmalıdır.
  • Kadın sığınaklarının sayısı artırılmalı, kadınların kendileriyle birlikte yaşayan 12 yaşından büyük erkek çocuklarıyla kalabileceği güvenli konutlar tahsis edilmelidir.
  • Yargı mensuplarına ve kolluk kuvvetlerine her yıl düzenli şekilde hem toplumsal cinsiyet,  hem de uygulamalı mevzuat  eğitimleri verilmelidir. 

2022 Nisan 1. Hafta Kamuoyu Bildirisi'nin 

برای مطالعه کامل کلیک کنید

دیگر اخبار

11 دسامبر 2020

Pakistan mahkemesi, bekaret testinin Anayasa'ya aykırı olduğuna karar verdi

Pencap eyaletinin başkenti Lahor'da Yüksek Mahkeme cinsel saldırı mağdurlarına yapılan bekaret testlerinin 'yasadışı ve Anayasa'ya aykırı' olduğuna karar verdi.

جزئیات
17 دسامبر 2020

Halkın susması isteniyor

AKP’nin torba yasaya koyduğu teklifin geri çekilmesini isteyen avukat Sedat Durna, anayasal haklara dikkat çekti. Canan Güllü ihbarla derneklere kayyım atanabileceğini belirtti. Hilal Esmer, Yoksulluk, şiddet konuşulmasın isteniyor dedi.

جزئیات
02 نوامبر 2012

Kadınlardan STÖ tasarısına tepki: İstediklerini yapamayacaklar

Dernek ve vakıflara kayyım atamasını kolaylaştıran kanun teklifini “örgütlenme ve ifade özgürlüğüne saldırı” olarak değerlendiren kadınlar, “Bu yasayla yapmak istediklerini yapamayacaklar çünkü kadınlar artık susmuyorlar, susmayacaklar” dedi.

جزئیات