Kadınlara yönelik şiddet vakaları bir türlü azalmıyor. Gün geçmiyor ki basın yayın organlarında kadına yönelik cinayet ve şiddet olaylarıyla ilgili bir haber yer almasın.
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı'na gelen çağrılardan derlediği şiddet istatistiklerini yayınlayarak, ülkemizdeki bu acı gerçeği bir kez daha gözler önüne sererek toplumun dikkatini çekti. Derneğin yayınladığı rapora göre, en çok şiddet vakasının görüldüğü iller İstanbul, Ankara ve Gaziantep olurken; en yaygm şiddet türünün ise psikolojik şiddet olduğu kaydedildi. Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı'na 15 Ekim 2007 ve 1 Kasım 2021 tarihleri arasında 14 yıl içinde toplam 81 bin 173 çağrının geldiği belirtildi. Geçen Ekim ayında ise bu hatta mağdur kadınlar tarafından 467 şiddet ihbarı yapıldı.
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu'nun yayınladığı istatistiklerinden dikkat çeken bazı bilgiler şöyle: Acil yardım hattına gelen aramaların Türkiye geneli dağılımında birinci sırada İstanbul, ikinci sırada Ankara, üçüncü sırada ise Gaziantep yer aldı. ¦ Şiddet türlerinin dağılımında ise yüzde 41.72 ile psikolojik şiddet en çok görülen şiddet türü olurken; yüzde 31,90 ile fiziksel, yüzde 15,95, yüzde 5.52 ile cinsel, yüzde 4,91 ile ekonomik şiddet kayıtlara geçti. Şiddet mağdurlarının cinsiyete göre dağılımı ise yüzde 2.4 çocuklar, yüzde 1.6'sı erkek, yüzde 91.9'u kadın, yüzde 4.1'i kız çocuklar olarak kaydedildi.
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu'nun derlediği istatistiklerde saldırganların yüzde 60.4 oranıyla eşler olduğu belirtildi. Eşleri yüzde 21.6 oranıyla aile bireyleri, yüzde 3.6 oranıyla erkek arkadaş, yüzde 1.8 oranıyla da eski erkek arkadaşlar izledi.
Kaynak: Yeniçağ
برای مطالعه کامل کلیک کنید
Pencap eyaletinin başkenti Lahor'da Yüksek Mahkeme cinsel saldırı mağdurlarına yapılan bekaret testlerinin 'yasadışı ve Anayasa'ya aykırı' olduğuna karar verdi.
جزئیاتAKP’nin torba yasaya koyduğu teklifin geri çekilmesini isteyen avukat Sedat Durna, anayasal haklara dikkat çekti. Canan Güllü ihbarla derneklere kayyım atanabileceğini belirtti. Hilal Esmer, Yoksulluk, şiddet konuşulmasın isteniyor dedi.
جزئیاتDernek ve vakıflara kayyım atamasını kolaylaştıran kanun teklifini “örgütlenme ve ifade özgürlüğüne saldırı” olarak değerlendiren kadınlar, “Bu yasayla yapmak istediklerini yapamayacaklar çünkü kadınlar artık susmuyorlar, susmayacaklar” dedi.
جزئیات