EV İÇİ ŞİDDET ACİL YARDIM HATTI ARALIK 2021 VERİLERİNİN ANALİZİ

12 January 2022

EV İÇİ ŞİDDET ACİL YARDIM HATTI ARALIK 2021 VERİLERİNİN ANALİZİ

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) tarafından yönetilen Ev İçi Şiddet Acil Yardım Hattı’na 1-31 Aralık 2021 tarihleri arasında toplam 647 çağrı gelmiştir. Bir önceki ayla kıyaslandığında çağrı sayısında neredeyse yüzde 50 oranında bir artış olduğu görülmektedir. 

Gelen çağrılar sonucunda 170 vaka dosyası açılmıştır. 101 vaka ev içi şiddet, 73 vaka eş şiddeti ihbarıdır. Gelen çağrılar sonucu, 108 kişiye hukuki bilgilendirme yapılmış, 48 çağrı karakola yönlendirilmiştir. Sığınak talebi için gelen çağrıların sayısı her ay artmaya devam etmektedir. Bu ay da bir önceki aya göre artış olmuştur; 28 çağrı şiddet gören kişilerin sığınak talebini dile getirmiştir.

Ev İçi Şiddet Acil Yardım Hattı’na gelen çağrıların önemli çoğunluğu İstanbul’dandır. Bir önceki aya göre yüzde elli bir artışla, İstanbul’dan gelen çağrıların toplam sayısı 62 olmuştur.

İstanbul’u Aydın 22, Adıyaman 17, Mardin 16 ve İzmir 10 çağrıyla izlemiştir.

Bu iller dışında hatta gelen çağrı sayılarına göre illerin sıralaması şu şekilde olmuştur: Kocaeli, Ankara, Adana, Antalya, Manisa, Balıkesir, Tekirdağ, Bursa, Mersin, Şanlıurfa, Ağrı, Bilecik, Eskişehir, Hatay, Kayseri, Konya, Nevşehir, Siirt, Karabük, Amasya, Çanakkale, Gaziantep, Giresun, Hakkari, Kars, Kastamonu, Kırklareli, Malatya, Ordu, Samsun, Zonguldak ve Düzce’dir.

Acil yardım hattına gelen çağrıların şehir ve ilçeler arasındaki dağılımı göstermektedir ki, gelişmişlik seviyesi, sosyoekonomik durum fark etmeksizin farklı şehir ve ilçelerden şiddet ihbar çağrıları gelmektedir.

15 Ekim 2007’den günümüze Ev İçi Şiddet Acil Yardım Hattı’na toplam 82.253 arama gelmiştir.

Acil Yardım hattı sadece Türkiye’den değil, yurt dışından da ev içi şiddetle ilgili önemli sayıda ihbarın geldiği bir hattır. Bu zamana kadar Almanya, Fransa, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Hollanda, Avustralya, Amerika, Suriye, İsviçre, İran, Tunus, İngiltere, İsveç, Romanya, Libya, Japonya, Ukrayna, Gürcistan, Kenya, Kanada, Kazakistan, Yunanistan, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak ve Kıbrıs’tan şiddet ihbar çağrıları gelmiştir. 

Aralık ayı içerisinde Ev İçi Şiddet Acil Yardım Hattı’na gelen ihbarlarda belirtilen ev içi şiddete maruz kalanların yaşları 2 ile 80 arasında değişmektedir. İhbarlar göstermektedir ki, ev içi şiddet gören her 10 kişiden 9’u kadınlardır (%91,8). Geri kalan kısımda ise, evdeki çocuklar şiddet görenlerin çoğunluğunu oluşturmaktır. Ev içi şiddete maruz kalan erkeklerin oranı ise Aralık ayında %2,7 olmuştur. 

İhbar edilen şiddet vakalarının önemli çoğunluğunu psikolojik ve fiziksel şiddet vakalarıoluşturmaktadır (psikolojik şiddet %38,78 ve fiziksel şiddet %32,24). Bu şiddet türlerinin dışında, ihbar edilen şiddetin ,51’i sosyal şiddet, %8,57’si ekonomik şiddet ve %4,9’ucinsel şiddettir. Burada şunu belirtmekte fayda bulunmaktadır: Her ne kadar analiz yaparken şiddet türlerini birbirlerinden kavramsal olarak ayırmak mümkün ve görece kolayken, gerçek hayatta bu durum pek kolay olamamaktadır.

Çoğu vakada birçok şiddet türü birlikte yer alabilmektedir, fakat bir ya da iki tanesi şiddet gören üzerindeki derin etkileri nedeni ile diğerinden öne çıkmakta ve söz konusu kişi tarafından dile getirilmektedir. Aynı zamanda fiziksel şiddet dışındaki şiddet türleri bilinmiyor olabilmektedir. Farklı şiddet türleri biliniyor olsa dahi her durum ihbarda bulunmak, o konuda yardım talep etmek için yeterince acil ve ciddi bir durum olarak değerlendirilmiyor da olabilmektedir.

Ev İçi Şiddet Acil Yardım Hattı’na gelen çağrılar göstermektedir ki, kadınlar en çok en yakınlarındaki erkeklerin şiddetine uğramaktadır. Gelen çağrılar şiddetin en güvenli yer olduğu varsayılan ev içerisinde kadınların hayatlarını paylaştıkları eşleri ve/veya diğer aile bireylerinden geldiğini göstermektedir. Aralık ayı verilerine göre, eşler %59,2 oranla ev içi şiddette ihbar edilen en geniş saldırgan grubunu oluşturmaktadır. Eşleri, ,2 oranla diğer aile üyeleri takip etmektedir. Aile içerisinde baba, genel olarak aile, kişinin kendi ailesi, anne, abla, oğlan çocuk, ağabey ve kız çocuk şiddet uygulayanlar olarak ihbarlarda belirtilmiştir.

Bu duruma ek olarak, gelen ihbarlar göstermektedir ki, kadınlar eşleri ve ev içerisindeki birinci derece yakınları dışındaki şahıslar tarafından da şiddete maruz kalmaktadırlar. Arada bir evlilik bağı olmadan da kadınlar duygusal ilişki içerisinde oldukları ya da duygusal ilişkilerini bitirmek istedikleri erkeklerin şiddetine maruz kalmaktadırlar. İhbarlarda kadınlar mevcut birlikteliklerindeki partnerlerinden, önceki eşlerinden, önceki erkek arkadaşlarından, nişanlı/sözlülerinden şiddet gördüklerini belirtmişlerdir. Bunların dışında komşu, eşin ailesi, diğer akrabalar ve hatta işverenler de acil yardım hattına gelen şiddet ihbarlarında saldırganlar arasında belirtilmiştir.

Click to read more

Other News

11 December 2020

Pakistan mahkemesi, bekaret testinin Anayasa'ya aykırı olduğuna karar verdi

Pencap eyaletinin başkenti Lahor'da Yüksek Mahkeme cinsel saldırı mağdurlarına yapılan bekaret testlerinin 'yasadışı ve Anayasa'ya aykırı' olduğuna karar verdi.

Detail
17 December 2020

Halkın susması isteniyor

AKP’nin torba yasaya koyduğu teklifin geri çekilmesini isteyen avukat Sedat Durna, anayasal haklara dikkat çekti. Canan Güllü ihbarla derneklere kayyım atanabileceğini belirtti. Hilal Esmer, Yoksulluk, şiddet konuşulmasın isteniyor dedi.

Detail
02 November 2012

Kadınlardan STÖ tasarısına tepki: İstediklerini yapamayacaklar

Dernek ve vakıflara kayyım atamasını kolaylaştıran kanun teklifini “örgütlenme ve ifade özgürlüğüne saldırı” olarak değerlendiren kadınlar, “Bu yasayla yapmak istediklerini yapamayacaklar çünkü kadınlar artık susmuyorlar, susmayacaklar” dedi.

Detail