İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Çataklı, aylık bilgilendirme toplantısında, KADES uygulamasını indiren kişi sayısının 3 milyon 470 bin 350 olduğunu söylemiş ve “KADES’te 5 milyon indirme sayısını hedefliyoruz.” diye konuşmuştu. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, “Talihsiz bir açıklama” değerlendirmesini yaptı.
Çataklı, dün yaptığı konuşmada, kadına yönelik şiddetle ilgili olarak şunları söylemişti:
“Çözüm için en çok kafa yorduğumuz konu, aile içi ve kadına yönelik şiddettir. Rakamlar oransal olarak azalsa da sıkı mücadelemiz sonucunda ciddi bir iyileşme sağlasak da sıfır rakamını yakalamadan rahat edemeyeceğimiz bir başlık. Aile içi ve kadına yönelik şiddet olaylarında 24 kadın maalesef mart ayında yaşamını yitirdi. Geçen yıl bu rakam 30’du, bu yıl yüzde 20’lik bir azalış olduğunu görüyoruz. Bu kapsamda 2022 yılının ilk üç ayı ile 2021’in ilk üç ayını değerlendirdiğimizde yüzde 24’lük bir azalış olduğunu görüyoruz. Bu konuda Aile Bakanlığı’mızın koordinasyonunda yoğun bir iş birliğimiz var. Yeni bir genelge gönderdik 81 ilimize. Belli hedefler koyduk. KADES’te 5 milyon indirme sayısını hedefliyoruz. 110 bin kolluk personeline bu kapsamda eğitim vermeyi hedefliyoruz. Kadın sığınma evlerinin artırılması için de çalışacağız. Gizlilik kararlarının anında uygulanması bu kapsamda önemli. KADES uygulamamızda indirme sayısı 3 milyon 470 bin 350’ye ulaştı.”
“SEFERBERLİK İLAN EDİLMELİ”
Çataklı’nın açıklamalarını sorduğumuz Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, Gerçek Gündem’e yaptığı açıklamada, “Türkiye'de 41 milyon kadın yaşıyor. Şiddete uğrayanın kaç kişi olduğunu bilmediğimiz, veri eksikliği olduğu bir ülkede KADES'te hedefi 5 milyon koyabilmek gerçekten düşündürücü. Olayın boyutlarının bilinmediğini ortaya koyuyor. Bu ülkede hedeflenecekse, Türkiye'de yaşayan hiçbir kadının şiddete uğramaması anlamıyla gayret ve çaba sarf etmek hedeflenmelidir. KADES uygulamasının bilinirliğinin arttırılması, çalışmaların hızlandırılması hatta seferberlik ilan edilmesi gerekmektedir. Çünkü kadınlar sokak ortasında, evine giderken, evinin içinde, işyerinde her yerde öldürülüyorlar.” dedi.
“TALİHSİZ BİR AÇIKLAMA”
Güllü, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bundan öte, bu önleyici politikaların hayata geçerken aksamalarını da göz önüne alarak çağrıldığında KADES'in anında gidebileceği, KADES'in uygulayıcılarının anında müdahale edebileceği bir süreci harekete geçirmek, tüm Türkiye'nin seferberliğiyle ilgilidir. Ben açıkçası, talihsiz bir açıklama olarak görüyorum. Hedefi 5 milyon olarak koymaları zaten sıkıntı. 40 milyon kadının en az yüzde 35'inin genç kadın olduğunu düşünürsek, nüfus içindeki oranlamalarla hedefi az buluyorum.”
“ZİHNİYET DÖNÜŞMELİ”
KADES uygulamasının önemli bir adım olduğunu ancak kadına yönelik şiddetin önlenmesi için zihniyetin dönüşmesi gerektiğini vurgulayan Güllü, "KADES olayın meydana geldiği andaki birinci koruma amaçlıdır. Biz önlemeye çalışmalıyız. Önleme zihniyet dönüşümünden geçiyor. Zihniyeti değiştirmek ve şiddeti önlemek istersek kız çocuklarının okullaşmasını ve kesintisiz bir eğitim sistemiyle okullaşmasını sağlamamız lazım, erken yaş evliliklerini önlememiz lazım, kadınların istihdamı, yurt sorununu çözmemiz lazım. Sürecin her aşamasında bunları yapar isek sonuç olumlu bir hale dönüşebilir ama sürecin burasında geçtiğimiz hafta olduğu gibi ceza kanununda değişiklik yaparken hala şiddeti pişmanlık olarak düşünerek katliamı yapan kişiye af getirmeyi düşünürsek, hala ceza yasasında eksikleri tamamlamak yerine İstanbul Sözleşmesi'nden çıkarsak şiddet bu ülkede zor engellenir. Ama zihniyette seferberlik ilan eder ve kadın politikası uygularsanız şiddet önlenir, önlenemeyecek bir olay değil." diye konuştu.
KADES UYGULAMASI NEDİR?
KADES, kadınların ve çocukların şiddet, taciz gibi eylemlere maruz kaldıklarında yardım çağırabileceği bir uygulama. Devletin resmi uygulaması olan KADES'te tek tuşla bulunulan bölgeye yardım çağrılabiliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan KADES, acil durumlarda olay yerine polisin daha hızlı intikal etmesini sağlıyor.
Kaynak: Gerçek Gündem
Click to read more
Pencap eyaletinin başkenti Lahor'da Yüksek Mahkeme cinsel saldırı mağdurlarına yapılan bekaret testlerinin 'yasadışı ve Anayasa'ya aykırı' olduğuna karar verdi.
DetailAKP’nin torba yasaya koyduğu teklifin geri çekilmesini isteyen avukat Sedat Durna, anayasal haklara dikkat çekti. Canan Güllü ihbarla derneklere kayyım atanabileceğini belirtti. Hilal Esmer, Yoksulluk, şiddet konuşulmasın isteniyor dedi.
DetailDernek ve vakıflara kayyım atamasını kolaylaştıran kanun teklifini “örgütlenme ve ifade özgürlüğüne saldırı” olarak değerlendiren kadınlar, “Bu yasayla yapmak istediklerini yapamayacaklar çünkü kadınlar artık susmuyorlar, susmayacaklar” dedi.
Detail