TKDF, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 87. yıldönümü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, "5 Aralık, kadınların birey olma hakkını kazandığı gündür. Mustafa Kemal Atatürk, 1850'li yıllardan süregelen eşitlik adına kadın mücadelesinin, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulma sürecinde de varlık göstermesine tanıklık etmiştir. İşte bu tanıklık, lider olma özelliğinde buluşarak, kadın-erkek eşitliği yolunda emin adımlarla seçme ve seçilme hakkı olarak yasal boyuta taşınmıştır" denildi.
"YARISINI İSTİYORUZ"
Anayasa’nın 10. ve 11. maddeleri değiştirilerek her kadına 22 yaşında seçme, 30 yaşında seçilme hakkı verildiği hatırlatılan açıklamada şunları kaydedildi:
"Yasal mevzuatla sağlamlaştırılan bu hak, hak edilerek alınmıştır. 1934 yılında parlamentoda kabul edilen bu yasa için bugün kutlama yapmak durumunda değiliz. Parlamentodaki eşitsiz kadın temsilinin, yerel yönetimlerdeki durumdan farkı yoktur. Siyasi Partiler Yasası’nın acilen değişmesi, kadın kolları değil kadın politikaları ile yönetilmesi, seçimler için adaylaştırma süreçlerinde eşit davranılması ve bu temsiliyetin siyasi partilerin her kademesine yansıması gerekmektedir. Artık siyasi partilere ‘yapınız’ demiyoruz. ‘Yapmak zorundasınız’ diyoruz. Nüfusun yarısı olarak bunu istiyoruz. İdeolojisi, etnik, mezhepsel kimliği ne olursa olsun paydası kadın olan bizler, ortak irade de buluşuyor ve diyoruz ki; biz varız, biz buradayız. Hakkımız olan 600 sandalyenin yarısını istiyoruz. Bakanlar Kurulu’nda olmak, illeri, ilçeleri yerel yönetimlerle yönetmek, eşit bir dünyada çözüm üretmek istiyoruz."
Kaynak: Anka Haber
برای مطالعه کامل کلیک کنید
Pencap eyaletinin başkenti Lahor'da Yüksek Mahkeme cinsel saldırı mağdurlarına yapılan bekaret testlerinin 'yasadışı ve Anayasa'ya aykırı' olduğuna karar verdi.
جزئیاتAKP’nin torba yasaya koyduğu teklifin geri çekilmesini isteyen avukat Sedat Durna, anayasal haklara dikkat çekti. Canan Güllü ihbarla derneklere kayyım atanabileceğini belirtti. Hilal Esmer, Yoksulluk, şiddet konuşulmasın isteniyor dedi.
جزئیاتDernek ve vakıflara kayyım atamasını kolaylaştıran kanun teklifini “örgütlenme ve ifade özgürlüğüne saldırı” olarak değerlendiren kadınlar, “Bu yasayla yapmak istediklerini yapamayacaklar çünkü kadınlar artık susmuyorlar, susmayacaklar” dedi.
جزئیات