KİKAP Trabzon Başkanı Makine Yüksek Mühendisi Nilgün Turan, webinarda yaptığı konuşmada kadınların özgürlük ve eşit yaşam mücadelesinin yüzyıllardır devam ettiğini vurguladı. Dünya genelinde kadına yönelik şiddetin en önemli sorun olduğunu ifade eden Nilgün Turan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu verilerine göre, 2020 yılında Türkiye'de 300 kadın öldürüldü, 171 şüpheli kadın ölümü yaşandı. 2021 yılının ilk altı ayında ise 130 kadın yine erkekler tarafından öldürüldü. Kadına yönelik şiddetin dozu giderek artmaktadır. Bu bir kadın kırımıdır".
"SESSİZ KALMAMAK ÇOK ÖNEMLİ"
Birleşmiş Milletler Kadın Türkiye Programları Yöneticisi Zeliha Ünaldı ise, kadınların maruz bırakıldığı şiddete her yerde tanık olunduğunu belirterek, "Bir önleme aracı olarak kalıp yargıları dönüştürmenin önemine vurgu yapmak istiyoruz. Eşitsiz güç ilişkileri yeniden üretildikçe şiddet ile mücadelede sonuç almak güç. Bu dönüşüm gerçekleşirken bir yandan da varolan haklarımızı ve koruma mekanizmalarını bilmek sessiz kalmamak, şiddeti kayıt altına almak çok önemli." diye konuştu.
"KENT KONSEYLERİ DEMOKRATİK BİR ÇATI"
İzmir Kent Konseyi Başkanı Seniye Nazik Işık ise, kent konseyleri, kadın meclisleri ve kadına yönelik şiddetle mücadele çalışmaları konusunda bilgi verdi. Kent Konseyleri’nin bir araya gelinebilecek demokratik bir çatı olduğunu ifade eden Seniye Nazik Işık, Kadın Meclisleri'nin önemini vurguladı. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü de, "Vazgeçmiyoruz" başlıklı bir konuşma yaparak, Türkiye'de kadına karşı şiddet konusunda 21 Mart'tan itibaren yeni bir dönemece girildiğini söyledi. Güllü, 21 Mart gecesi İstanbul Sözleşmesi'nden tek taraflı olarak çekildikten sonra Türkiye'de 226 kadının katledildiğini vurguladı.
Trabzon Üniversitesi Medeni Hukuk Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Seda Gayretli Aydın da "Medeni Hukuk ve Kadın" konulu bir konuşma yaparak, Türk Medeni Kanunu çerçevesinde kadın erkek eşitliğinin sağlanması yönünde gelişmeler, halen kadın erkek eşitsizliği yaratan soyadı meselesi, kadının kanuni bekleme süresi, 5. Yargı paketiyle gelen değişiklikler gibi konulara değindi.
Kaynak: dokuz8haber
Click to read more
Pencap eyaletinin başkenti Lahor'da Yüksek Mahkeme cinsel saldırı mağdurlarına yapılan bekaret testlerinin 'yasadışı ve Anayasa'ya aykırı' olduğuna karar verdi.
DetailAKP’nin torba yasaya koyduğu teklifin geri çekilmesini isteyen avukat Sedat Durna, anayasal haklara dikkat çekti. Canan Güllü ihbarla derneklere kayyım atanabileceğini belirtti. Hilal Esmer, Yoksulluk, şiddet konuşulmasın isteniyor dedi.
DetailDernek ve vakıflara kayyım atamasını kolaylaştıran kanun teklifini “örgütlenme ve ifade özgürlüğüne saldırı” olarak değerlendiren kadınlar, “Bu yasayla yapmak istediklerini yapamayacaklar çünkü kadınlar artık susmuyorlar, susmayacaklar” dedi.
Detail