Türkiye Lanetledi! ‘Kabul edilemez, affedilemez’

11 دسامبر 2022

Türkiye Lanetledi! ‘Kabul edilemez, affedilemez’

İsmailağa Cemaati’nin Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin 6 yaşındayken, 29 yaşındaki Kadir İstekli ile “evlendirilerek” yıllarca cinsel istismara maruz kalmasıyla ilgili açılan davanın basına yansımasının ardından Türkiye’nin tüm kesimlerinden peş peşe tepkiler gelmeye devam ediyor. “Evlendirme” adı altında uygulanan çocuk istismarı tüm kesimler tarafından sert bir dille kınandı. Böyle bir şeyin asla affedilemeyeceği dile getirilirken, suçluların cezalandırılması istendi.

YILLARCA SÜRDÜ

İstismar, 1998 doğumlu H.K.G.’nin 2012’de, henüz 6 yaşındayken evlendirildiğini söyleyip şikayetçi olmasıyla ortaya çıktı ve konu yargıya taşındı. İddiaya göre, Hiranur Vakfı’na bağlı cemaatin lideri Yusuf Ziya Gümüşel, 6 yaşındaki kızını, kendi cemaatine mensup 29 yaşındaki Kadir İstekli ile evlendirdi. Cinsel istismara maruz bırakılan H.K.G.’ye 6 yaşındayken gelinlik giydirildiğini kanıtlayan fotoğraflar da dava sırasında ortaya çıktı. Genç kızın verdiği bilgiye göre, Çengelköy’de müritlerin oturduğu bir apartmanda yaşıyorlardı. Babası kızını karşı dairede oturan cemaat mensuplarından Kadir İstekli ile imam nikâhıyla evlendirdi. 6 yaşındayken H.K.G.’ye gelinliğe benzeyen beyaz bir kıyafet giydirildi. Kadir İstekli, çocuğu bir fotoğraf stüdyosuna götürdü. Dava dosyasında yer alan bilgilere göre, 1 yıl sonra H.K.G., anne ve babasıyla memleketleri Sakarya Sapanca’ya gitti. Kadir İstekli de yanlarındaydı. Sapanca’daki evlerinin ikinci katında kocası olarak tanıtılan Kadir İstekli, H.K.G.’ye tecavüz etti. Çengelköy’deki evlerine döndüklerinde tecavüz devam etti. Küçük çocuğa 13 yaşındayken nişan, 14 yaşına geldiğinde ise düğün yapıldı.

İDDİANAME KABUL EDİLDİ

Daha sonraki süreçte soruşturmanın tamamlanmasının ardından baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne F.G. hakkında ‘zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı’ suçundan, Kadir İstekli hakkında ise ‘zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı’ ve ‘cinsel saldırı’ suçlarından hapis talebiyle iddianame hazırlandı. İddianame Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilirken, Yusuf Ziya Gümüşel, F.G. ve Kadir İstekli 22 Mayıs 2023’te hakim karşısına çıkacak.

İŞTE İSTENEN CEZA 

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede şüpheli Kadir İstekli hakkında "Çocuğun cinsel istismarı" ve "nitelikli cinsel saldırı" suçlarının zincirleme halde işlenmesinden dolayı artırım uygulanarak 67 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası ile cezalandırılması talep edildi. Baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel hakkında "çocuğun nitelikli cinsel istismarı" suçundan 22 yıl 6 ay hapis cezası ile cezalandırılması istendi.

DOĞUM KAYDI VAR MI?

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, bu çocuğun başına gelenlere şaşırırken tek suçlu ailesi ve çocuğa istismarda bulunan kişiymiş gibi bakmanın doğru olmadığını söyledi ve “Bu çocuğun doğum kaydı var mı, var. Okula gönderilmediğinde neden kimse bunun peşine düşmedi? Milli Eğitim Bakanlığı ya da kayıtlı bulunduğu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden neden kimse bu çocuğun okula gönderilmediğini sormadı? Ya da sorup sustu mu?” dedi.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nden yapılan açıklamada da “H.K.G.’nin küçük bir çocukken başlayan mücadelesini cemaat sınırları içerisinde gizli kapılar ardında başka çocukların da verdiğini ve bu yaşananların ilk olmadığını bilmek hepimiz için çok acı vericidir. Bu olayın hukuku, adaleti ve demokrasiyi yok eden kararla üstünün kapatılmasına izin verilmemesini umut ediyor; laik ve özgür toplum düzenini yok etmeye çalışan tarikat ve cemaatlerin tümden kapatılmasını talep ediyoruz” denildi.

‘OKUMA YAZMAYI BİZ ÖĞRETİYORUZ’

Cemaat ve tarikat etkisi altında büyütülen birçok çocuğun zorunlu olmasına karşın eğitim hakkından mahrum bırakıldığı iddia ediliyor. H.K.G.’nin de ilkokula gönderilmediği iddia edilirken, diğer çocukların eğitim durumunu sorduğumuz Hiranur Vakfı’ndan bir yetkili, hafızlık eğitimi alan bazı çocukların ailelerinin tercihi doğrultusunda okula gönderilmediğini, okuma-yazma eğitiminin bu çocuklara vakıf tarafından verildiğini söyledi. Yürüklükteki yasalara göre, ilköğretim zorunlu. Okul çağındaki çocukların okula devam etmemesi halinde yetkililerin çocuğun durumunu araştırıp, idari ve hukuki işlem başlatması gerekiyor. Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay ise konuyla ilgili şunları söyledi: “Anayasamızda ‘Kimse eğitim ve öğretim hakkından mahrum bırakılamaz’ maddesiyle güvence altına alınan en temel insan haklarından biri olan eğitim hakkı, yok sayılmaktadır.” Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul da “Her çocuk için 12 yıllık eğitim zorunlu ve ilk 4 yıl da her öğrenci bu eğitimi yüz yüze almak zorunda” dedi.

Kaynak: Milliyet

برای مطالعه کامل کلیک کنید

دیگر اخبار

11 دسامبر 2020

Pakistan mahkemesi, bekaret testinin Anayasa'ya aykırı olduğuna karar verdi

Pencap eyaletinin başkenti Lahor'da Yüksek Mahkeme cinsel saldırı mağdurlarına yapılan bekaret testlerinin 'yasadışı ve Anayasa'ya aykırı' olduğuna karar verdi.

جزئیات
17 دسامبر 2020

Halkın susması isteniyor

AKP’nin torba yasaya koyduğu teklifin geri çekilmesini isteyen avukat Sedat Durna, anayasal haklara dikkat çekti. Canan Güllü ihbarla derneklere kayyım atanabileceğini belirtti. Hilal Esmer, Yoksulluk, şiddet konuşulmasın isteniyor dedi.

جزئیات
02 نوامبر 2012

Kadınlardan STÖ tasarısına tepki: İstediklerini yapamayacaklar

Dernek ve vakıflara kayyım atamasını kolaylaştıran kanun teklifini “örgütlenme ve ifade özgürlüğüne saldırı” olarak değerlendiren kadınlar, “Bu yasayla yapmak istediklerini yapamayacaklar çünkü kadınlar artık susmuyorlar, susmayacaklar” dedi.

جزئیات